Huvudpersoner - Nu kommer Lönn


Läs om de indelta soldaternas liv från vaggan till graven i boken!

Huvudpersoner - Nu kommer Lönn


Klicka här för baksidestext och köpinformation             



Olof Jansson Lönn (f. 1825, d. 1912)

… hade säkert hört sin far berätta många spännande historier från sina år som indelt soldat. Både om det goda kamratskapet knektarna emellan och om övningsmötena på exercisplatsen Trossnäs. Olof gick i fars fotspår. Men knappt hade han antagits som soldat förrän han fick vara med om något som ingen soldat i Sverige varit med om på över trettio år - att kommenderas till en krigsskådeplats utomlands. I tyska Flensburg skulle han delta i Sveriges allra första fredsbevarande insats under det s.k. Slesvig-Holsteinska kriget (f.ö. än idag den största fredsbevarande insatsen som Sverige deltagit i, räknat i antalet soldater). En tidvis intensiv insats som Olof uppenbarligen tyckte var allt annat än angenäm.


Skildrade krig och händelser: Slesvig-Holsteinska kriget 1848-1850, emigrationen till Nordamerika.


Klicka här för persondata om Olof Jansson Lönn



Andreas Andersson Lund (f. 1828, d. 1904)

… blev indelt soldat år 1851 när hans företrädare Olof Lönn hade fått nog av det han upplevt i och kring tyska Flensburg. Han influerades emellertid av händelser under hans regementes kommendering till Slesvig-Holstein och bad om att få bära samma namn som bygdens krigshjälte - sergeant Johan Lund. Från en tillvaro som lösdrivare till att bli soldat var ett steg mot relativ trygghet i livet. För Andreas blev soldatlivet emellertid betydligt stillsamare än för företrädaren med över trettio år i tjänst.


Skildrade händelser och krig: Karlstads stadsbrand 1865 och inledningen av indelningsverkets avveckling.


Klicka här för persondata om Andreas Andersson Lund



Erik Gustaf Karlsson Lund (f. 1864, d. 1944)

… blev inte så långvarig som indelt soldat. Han var ung och säkert var det svårt för honom att motstå lockelsen av att lämna knekttillvaron och livet som jordbrukande torpare för att istället bli lönearbetare. Industriarbete var kanhända mer lockande, men det nya livet blev inte som han tänkt sig.


Skildrade händelser: Svårigheterna att finna ett nytt liv efter tiden som indelt soldat.


Klicka här för persondata om Erik Gustaf Karlsson Lund



Jan August Karlsson Lund (f. 1869, d. 1952)

... var indelt soldat i tredje generationen och lyckades avancera till korprals grad. När indelningsverket upphörde lämnade han sin tjänst för att istället bli industriarbetare. Hans bröder emigrerade till Amerika och lämnade honom ensam att ta hand om föräldrarna. Fast när mor avlidit bestämde sig hans far, Karl Björk, för att lämna landet för att ansluta till sönerna i Förenta Staterna. Men varför gjorde han det? Han var ju inte frisk. Efter tiden som indelt soldat blev August pappersbruksarbetare.


Skildrade händelser och krig: Indelningsverkets upphörande, unionsupplösningen med Norge, hustrun Anna-Majas hemska dåd och påföljande fängelsevistelse.


Klicka här för persondata om Jan August Karlsson Lund