Huvudpersoner - Nu kommer Lönn


Läs om de indelta soldaternas liv från vaggan till graven i boken!

Huvudpersoner - Nu kommer Lönn


Klicka här för baksidestext och köpinformation             Olof Jansson Lönn (f. 1825, d. 1912)

… hade säkert hört sin far berätta många spännande historier fick från sina år som indelt soldat. Både om det goda kamratskapet knektarna emellan och om övningsmötena på exercisplatsen Trossnäs. Olof gick i fars fotspår och blev även han indelt soldat. Men knappt hade han antagits förrän han fick vara med om något som ingen soldat i Sverige varit med om på över trettio år: Olof skickades till en krigsskådeplats. I tyska Flensburg skulle han delta i Sveriges fredsbevarande insats under det Slesvig-Holsteinska kriget. En insats som Olof uppenbarligen tyckte var allt annat än angenäm.


Skildrade händelser och krig: Slesvig-Holsteinska kriget 1848-1850, emigrationen till Nordamerika.Andreas Andersson Lund (f. 1828, d. 1904)

… blev indelt soldat år 1851 när hans företrädare Olof Lönn hade fått nog av det han upplevt i och kring tyska Flensburg. Han influerades emellertid av händelser under hans regementes kommendering till Slesvig-Holstein och bad om att få bära samma namn som bygdens krigshjälte - sergeant Johan Lund. För Andreas blev soldatlivet betydligt stillsamare än för företrädaren med över trettio år i tjänst.


Skildrade händelser och krig: Karlstads stadsbrand 1865Erik Gustaf Karlsson Lund (f. 1864, d. 1944)

… blev inte så långvarig som indelt soldat. Han var ung och säkert var det svårt för honom att motstå lockelsen av att lämna knekttillvaron och livet som jordbrukande torpare för att istället bli lönearbetare. Men det nya livet blev inte som han tänkt.


Skildrade händelser och krig: -Jan August Karlsson Lund (f. 1869, d. 1952)

... var indelt soldat i tredje generationen och lyckades avancera till korprals grad. När indelningsverket upphörde lämnade han sin tjänst för att istället bli industriarbetare. Hans bröder emigrerade till Amerika och lämnade honom ensam att ta hand om föräldrarna. Fast när mor avlidit bestämde sig hans far, Karl Björk, för att lämna landet för att ansluta till sönerna i Förenta staterna. Efter tiden som indelt soldat blev August pappersbruksarbetare.


Skildrade händelser och krig: Indelningsverkets upphörande, unionsupplösningen med Norge, hustrun Anna-Majas hemska dåd och påföljande fängelsevistelse.
Copyright © 2019. Löntorpet Produktion. All Rights Reserved