Nu kommer Lönn - Data


Sagt om

Nu kommer Lönn


Huvudpersoner


Nu kommer Lönn


Klicka här för baksidestext och köpinformationNu kommer Lönn fullbordar bokserien om det verkliga livet som indelt soldat. 


Liksom i de tre tidigare böckerna i serien - Hannibals eld, Lön från Skogane och Lönn han går hem han - är innehållet helt baserat på autentisk historisk fakta.


Bokens titel är ett citat ur en muntliga traditionen som enligt den sägs ha varit ord som den indelte soldaten Andreas Andersson ogillade att höra. "Nu kommer Lönn och ska ha sin lön" påstås vara ord han fick höra när han kom gående över gårdstunen på väg till rotebönderna. Eftersom ordet lön och hans knektnamn uttalas snarlikt på ortens dialekt sägs alla utom Andreas ha tyckt att det var roligt att få säga frasen.


Hur sanna Andreas tankar om sitt knektnamn är, är svårt att veta. Författaren har i alla fall hört historien berättas av Andreas barnbarn.


Varför han bytte ut namnet Lönn mot Lund skulle kunna ha att göra med en närboende krigshjälte och hans insats under Sveriges första, och i manskap hittills största, fredsbevarande insats. Den under det Slesvig-Holsteinska kriget 1849-1850 - en gränskonflikt i gränstrakterna mellan Danmark och Tyskland.[Texten är under uppdatering!]

Copyright © 2019. Löntorpet Produktion. All Rights Reserved