Sagt om Lönn han går hem han

Sagt om Lönn han går hem han


Citat från recensioner

Wermlandiana

(medlemsblad för Föreningen Värmlandslitteratur)


nummer 3, 2015


Recensent Bengt Åkerblom


"Man lär sig mycket av att läsa denna trinda bok."


"Författaren skriver i förordet att framställningen 'utgår från autentisk fakta', men tillägger han, 'jag har dock tillåtit mig att förse bokens personer med allmänmänskliga känslor för att ge lite liv åt historien.' Ja, det är kanske inget att säga om, knepet fungerar faktiskt rätt bra. Knektarna blir lite av levande personer."


"Ett synnerligen imponerande arbete är i vilket fall Mats Johanssons krigshistoria, som måste vila på en mycket grundlig forskning."Läs hela recensionen här.Sagt i Facebookmeddelande från läsare:


"Lönn han går hem han" är den allra bästa av dina böcker. Mycket bra !!

- Eva, läsare


Sagt i e-post från Armémuseum"Klart Armémuseums bibliotek ska ha den boken i hyllorna."

- Klas Kronberg,

bibliotekarie, Armémuseum


Sagt i brev från läsare


"Hej Mats!

Jag har med mycket stor behållning läst boken "Lönn han går hem han". Jag är mycket imponerad av dina forskningar om trupprörelser och soldaternas utrustning och din beskrivning av soldaternas levnadsförhållanden. Det var många gånger omänskliga förhållanden. Förunderligt att ändå så många ungdomar ville bli soldat.

Läsningen har inspirerat mig att söka vidare om vår farfars farfars livsöde. Han tillhörde Allbo kompani under Kronobergs regemente. Som jag förstår deltog Kronobergs regemente både i Finska kriget och i Pommerska kriget och även i kriget mot Norge. Det framgår inte av soldatakten att han deltog i något krig. Jag skall besöka Krigsarkivet här i Stockholm och se vad jag kan finna. Jag skall också försöka få tag i husförhörslängderna och se om Ernst finns med där mellan åren 1801-1815. Som du förstår har din bok gett mig en ordentlig skjuts framåt i sökandet efter uppgifter om min farfars farfar.

Än en gång ett hjärtligt tack för alla intressanta stunder och upplevelser med din bok.

Med vänlig hälsning

Larsolof"