Lektör Bengt Åkerblom
Recension
"Johansson, Mats, Hannibals eld. [Säffle]: Löntorpet, cop. 2012. 370 s. -S-c
...
"Stormakten Sverige var i själva verket mycket fattig, i varje fall hade dess soldater det uselt. Missväxtåren var många och uniformerna byttes sällan ut. Och i främmande land kunde det vara omöjligt att komma över proviant. Och sjukdomar härjade hänsynslöst bland de inkallade – fler dog för dem än för fiendekulor verkar det. Rapporterna från ”hattarnas ryska krig” och ”det pommerska kriget” liknar mest sjukjournaler. Kriget mot ryssarna verkar f.ö. ha präglats av en överdriven respekt för ryssen – som i kriget 1808-1809! De två överbefälhavarna, C.E. Lewenhaupt och H.M. von Buddenbrock ställdes f.ö. inför krigsrätt efter kriget och dömdes till döden. Författaren menar att domen mot von Buddenbrock var felaktig, vilket en läsare är beredd att hålla med om!"
...
"Författaren hänger de värmländska soldaterna i hasorna varhelst de drar fram – som under Karl XII:s krig nere på kontinenten och i öster. Hans vetande är enormt och detaljupplysningarna sannerligen många. Således är han med vid Poltava och kan rapportera att endast två kaptener finns kvar av de värmländska officerarna – och i övrigt 4 843 präster, fältskärer, musikanter, skrivare, drängar och profosser samt 1 657 hustrur, pigor och barn, men de hamnar alla i rysk fångenskap."
"Det är ett väldigt material Mats Johansson presenterar. Uppenbarligen har han ”ingående och sakkunnigt studerat generalmönsterrullorna för Närke-Värmlands regemente och kyrkböckerna från Värmland” som Göran Andolf skriver i sin recension för Bibliotekstjänst. Om den indelte soldatens liv får man veta allt som går att veta, skulle jag tro."
...
"I vilket fall så är boken ett imponerande forskningsarbete av vilket bl.a. kan lära sig att Sveriges historia inte bara dess kungars men också dess krigs! Ja, detta är ett storverk.”